Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Καθαρίζουμε τον Υμηττό μας και κατασκευάζουμε το μονοπάτι των Εθελοντών!


Γι’ αυτό ενώνουμε και πάλι τις δυνάμεις μας!
Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Γλυφάδας διοργανώνει ακόμα μια εθελοντική δράση την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, όπου θα...
καθαρίσουμε τον Υμηττό μας, στην Άνω Γλυφάδα από μπάζα και σκουπίδια. Επίσης θα ξεκινήσουμε την κατασκευή μονοπατιού περιπάτου.
Ελπίζουμε ακόμα μια φορά στην ανταπόκριση όλων σας. Η συμμετοχή μας είναι απαραίτητη για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ακόμα δεντροφύτευση τον Μάρτιο αλλά και για να αποτρέψουμε πιθανές πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες.
Το ραντεβού μας είναι όπως συνήθως στις 10.00π.μ, στο Πυροφυλάκειο της Εθελοντικής μας Ομάδας, τέρμα Κων. Αθανάτου στην Άνω Γλυφάδα.

Σας περιμένουμε όλους για ακόμα μια δράση της Ομάδας μας για την Γλυφάδα!

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε ν’απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Πυροφυλακείου Γλυφάδας

Τηλέφωνο Πυροφυλακείου: 2109643280
Τηλέφωνο Γραμματείας: 6936172373

ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι εθελοντές φυτεύουν, τα πρόβατα ξεριζώνουν



Σε αρκετά βουνά της Αττικής, η βόσκηση απαγορεύεται από τη στιγμή που οι περιοχές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Και όμως τα πρόβατα βγαίνουν στις πλαγιές και καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση μέχρι η γη να γίνει τελείως άγονη. Μετά θα έρθουν οι εργολάβοι για να περισσότερο τσιμέντο και να ολοκληρώσουν την καταστροφή.

Η ευνοϊκή αντιμετώπιση προς τους κτηνοτρόφους σε αναδασωτέα περιοχή είναι η πρώτη τακτική των καταπατητών. Μετά από μια πυρκαγιά φέρνουν τα πρόβατα για να καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση. Το είδαμε συχνά στο όρος Ποικίλο στη Δυτική Αττική, στον Υμηττό και στην Πεντέλη.

Οι βοσκοί φτιάχνουν στάνες ακόμα και μέσα σε παλιές εγκαταστάσεις του στρατού για να μην μπορούν να επέμβουν τα δασαρχεία.

Η βόσκηση απαγορεύεται από 5 έως 10 χρόνια σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από δασικές πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Την απαγόρευση της βόσκησης ορίζουν:

-Ο νόμος 2045 του 1999 από το υπουργείο Γεωργίας για την προστασία της βιοποικιλότητας

-Ο κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής του 2004 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία των δασικών εκτάσεων και το πράσινο ταμείο.

-Ειδικά για τον Υμηττό υπάρχει και το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που απαγορεύει ρητά τη βόσκηση στις ζώνες προστασίας.

-Επίσης η βόσκηση απαγορεύεται στον κεντρικό πυρήνα των περιοχών Νατούρα και στους εθνικούς δρυμούς.

-Την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν τα δασαρχεία που οφείλουν να προχωρούν στην απαγόρευση της βόσκησης σε αναδασωτέες περιοχές και η αστυνομία που οφείλει να συλλαμβάνει τους παραβάτες.

Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται και οι κτηνοτρόφοι συνεχίσουν το… έργο τους.

Από την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ.

Δενδροφύτευση στο Πάνειο όρος


Δενδροφύτευση στο Πάνειο όρος
Πρόγραμμα δεντροφύτευσης 1.814 δέντρων της καμένης περιοχής του Πάνειου όρους στα Καλύβια Αττικής, διοργανώνει, την Κυριακή, η Olympic Air σε συνεργασία με την plant-a-tree.gr.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός της δράσης της Olympic Air είναι αφενός η αναγέννηση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και περιοχών, που δεν έχουν κατορθώσει να επανέλθουν με φυσικό τρόπο, και αφετέρου η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από Τετάρτη 2 έως Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

•· Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

•· Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

•· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

•· Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

•· Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
Συνέχεια>>>

Από την Ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.