Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες παγιδευμένοι μετά από ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία



Μπαντούνγκ

Ισχυρός σεισμός εντάσως 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Τετάρτη τη Σουμάτρα στη δυτική Ινδονησία, μόλις μια ημέρα μετά την εκατόμβη στον Ειρηνικό. Χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από ισοπεδωμένα κτίρια στη Σουμάτρα - Στους 75 μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 50 χιλιόμετρα από την ακτή, κοντά στην πόλη Παντάνγκ, κατά μήκος του ίδιου ρήγματος που προκάλεσε το τεράστιο τσουνάμι στην Ασία το 2004, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 230.000 άνθρωποι.

Σπίτια, ξενοδοχεία, γέφυρες, καθώς και ένα νοσοκομείο κατέρρευσαν. Πολίτες έτρεχαν αλλόφρονες στους δρόμους στην Παντάνγκ -με πληθυσμό 900.000 κατοίκους- και τις γύρω πόλεις.

Ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων του ινδονησιακού υπουργείου Υγείας δήλωσε λίγες ώρες μετά το σεισμό ότι 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί κάτω από ισοπεδωμένα κτίρια.

Ο σεισμός προκάλεσε κατολίσθηση που έκοψε την πρόσβαση στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Διεκόπησαν επίσης η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες. Διασώστες και ομάδες ιατρών σπεύδουν στις πληγείσες ζώνες.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα ορισμένοι ουρανοξύστες στη γειτονική Σιγκαπούρη, σε απόσταση 275 χιλιομέτρων, να εγκαταλειφθούν από τους ενοίκους τους.

Εκδόθηκε μάλιστα από προειδοποίηση για τσουνάμι σε Ινδονησία, Μαλαισία, Ινδία και Ταϊλάνδη. «Υπάρχει κίνδυνος για καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό» ανακοινώθηκε από το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού. Η προειδοποίηση ήρθη μία ώρα αργότερα.

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μόλις μια ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους τουλάχιστον 120 άτομα, ενώ εκατοντάδες ακόμη αγνοούνται.
Από το www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: