Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Έκρηξη και έκλυση ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό «Φουκοσίμα»

Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα. Έκρηξη που σημειώθηκε σε μια από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού «Φουκοσίμα 1» προκάλεσε τον τραυματισμό 4 ατόμων και έκλυση ραδιενέργειας. Σε μαζική φυγή τρέπονται οι κάτοικοι.

Εντείνεται η αγωνία για τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας. Ήδη στον πυρηνικό σταθμό της «Φουκοσίμα» σημειώθηκε έκρηξη, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης του κτιρίου, καθώς και έκλυση ραδιενέργειας που αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσιο επιτρεπτό όριο.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές της γερμανικής τηλεόρασης, ο σταθμός ήταν από τους παλαιότερους της χώρας και από τους πρώτους που παρουσίασαν προβλήματα στο σύστημα ψύξης. Ιάπωνες ειδικοί συνεχίζουν την μέτρηση ραδιενέργειας.

Αρχικά 45.000 κάτοικοι της περιοχής σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στη συνέχεια οι αρχές επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων, και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της διαχειρίστριας εταιρίας του εργοστασίου, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Τμήμα του κτιρίου όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας (ηλικίας 40 ετών) κατέρρευσε. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκοσίμα αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.
Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους σταθμούς μειώθηκαν στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Φουκοσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: