Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση.

Ήδη από νωρίς το μεσημέρι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage (από ένα ζευγάρι) είναι μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης ενώ έχουν σαν στόχο και την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών. Συμμετέχει ακόμα και ένα γαλλικό AWACS.

Αργά το απόγευμα (στις 18:45 ώρα Ελλάδας) γαλλικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ κατά οχήματος, ανέφεραν γαλλικές στρατιωτικές πηγές.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, την Κυριακή αναχωρεί για την Λιβύη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ.

Ανοιχτά των ακτών της Λιβύης ήδη πετούν αναγνωριστικά AWACS.

Πέραν των αεροσκαφών της Γαλλίας, βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις επίσης θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Βρετανικά αεροσκάφη είναι και αυτά έτοιμα στις βάσεις τους στη Βρετανία για αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν πληροφορίες.

Το Al Arabiya ανέφερε μάλιστα ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει μόνο υποστήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των επτά βάσεων που έχει διαθέσει στις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν για την ώρα κάποια άμεση συμμετοχή, αν και ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από τη Βραζιλία το Σάββατο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει. «Έχουμε ισχυρή συναίνεση και σαφή θέληση. Ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευτεί και, ενώ δεν υπάρχει άμεσο τέλος στη βία, ο συνασπισμός μας είναι έτοιμος να δράσει αμέσως», υπογράμμισε.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει στη Βεγγάζη και ότι γαλλικά αεροσκάφη ήδη έχουν αναλάβει δράση κατά των λιβυκών δυνάμεων παρεμποδίζοντας τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο κ.Σαρκοζί είπε ακόμη ότι ο Λίβυος ηγέτης αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους αραβικούς λαούς και να εργαστούν από κοινού για να τερματιστεί «η δολοφονική μανία στη Λιβύη».

Σε περισσότερο ανεβασμένους τόνους, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισε από το Παρίσι ότι, αν αφήνονταν ανεξέλεγκτος ο Μουαμάρ Καντάφι θα φέρονταν με ανείπωτη ωμότητα. Επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα αναπτυχθούν στη Λιβύη χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις.

Πάντως σε ερώτηση αν οι δυτικές χώρες θα επιδιώξουν την ανατροπή του Μ.Καντάφι, η κ.Κλίντον απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πει ότι στόχος είναι η προστασία των αμάχων.

Συγκέντρωση δυνάμεων

Όλη την ημέρα το Σάββατο έφταναν σε βάσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία πολεμικά αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στη διεθνή επιχείρηση. Αμερικανικά αεροσκάφη (F-18, C-17s και ένα C-130) έφτασαν στο Αβιάνο της Ιταλίας ενώ έξι δανικά F-16 στη Σικελία.

Έτοιμος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δηλώνει και ο Καναδάς.

Δραστηριότητα παρατηρείται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο. Εκεί προσγειώθηκε το Σάββατο ένα σμήνος αεροπλάνων Tornado και ένα μεταγωγικό C-130 καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, διά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Μ.Καντάφι. Πάντως παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Επιπλέον, η στρατηγικά τοποθετημένη Μάλτα δηλώνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, επιμένοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί η Μάλτα, η Τουρκία, η Γερμανία και η Κίνα να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός. Και οι τέσσερις χώρες για διαφορετικούς λόγους αλλά όχι από κοινού δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ενέργειες.

Συγκρούσεις γύρω από τη Βεγγάζη

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται με σφοδρότητα κατά της Βεγγάζης, το τελευταίου προπυργίου των αντικαθεστωτικών, παρά την μονομερή κατάπαυση που είχε κηρύξει αργά την Πέμπτη το καθεστώς.

Αργά το απόγευμα φαίνεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονταν μέσα ή πολύ κοντά στην πόλη, ενώ, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, σταμάτησαν πιθανόν σε αναμονή της κίνησης των δυτικών δυνάμεων. Πάντως από την πόλη φεύγουν όπως μπορούν χιλιάδες κάτοικοι.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα το Al Jazeera μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ένα αεροσκάφος των εξεγερμένων καταρρίφθηκε το πρωί του Σαββάτου στη πόλη αν και ο πιλότος του διασώθηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμα. Είναι αβέβαιο από ποιά πλευρά έγινε η κατάρριψη, δεν αποκλείεται όμως να έγινε από λάθος και από τους ίδιους τους εξεγερμένους.

απο: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: